22.12.11 - F R I E N D S H I P
A memory last forever , T R U E friendship never end 
Boys come and go , but F R I E N D S are forever 

Tu laa ungkapan yang selalu aku genggam bila aku bersahabat dengan seseorang . Tak kira laki mahupun perempuan . 
Okeyy ! Now aku nakk bagi sikit tips dalam membina persahabatan yang kekal .

Kejujuran mencerminkan kehormatan diri . Orang yang jujur , sangat layak dihormati oleh orang lain . Beranilah mengatakan kebenaran , bersikaplah tulus dan jangan suka bersembunyi di balik rasa aman dengan cara berbohong .

Ketika kita bersikap terbuka , orang lain akan terdorong untuk bersikap terbuka juga . Kalau sudah ada keterbukaan , komunikasi akan menjadi lebih lancar . Selain itu , hubungan akan lebih intim dan konflik juga boleh diselesaikan dengan begitu mudah . Sebaliknya , sikap tertutup membuatkan orang segan untuk bersahabat dengan kita kerana timbul rasa tidak selesa dan membosankan .

Jangan memandang kesalahan yang dibuatnya . Ini adalah suatu cara untuk menunjukkan betapa kita peduli terhadap dia . Jangan tinggalkan sahabat kita saat dia berbuat kesalahan . Bersabarlah dan tuntunlah dia untuk berubah . Sedarilah bahawa tiada manusia yang sempurna .

Selalu menghargainya . Ingatlah selalu bahawa harga diri adalah harta paling berharga yang kita miliki . Lihatlah sifat positif yang dimilikinya , agar kita tidak terganggu oleh kelemahan kelemahannya . Hindarilah sikap kebiasaan suka membantah , mengkritik apalagi menghina dan mengencam . Kalau kita tidak setuju , selesaikanlah dengan cara yang bijak . 

Bersedia untuk memaafkan . Jangan biarkan luka berkembang menjadi kepahitan kerana ia nya akan menghancurkan persahabatan yang ada . Maafkan kesalahan yang diperbuat oleh sahabat kita dan jangan biarkan luka itu merosakkan hubungan persahabatan kita .

Fikirlah apa yang dapat kita berikan kepada sahabat . Bukan apa yang akan bakal kita perolehi dari persahabatan . Jangan bersahabat hanya demi memperoleh kesenanagan , kerana jika demikian , kita bukanlah sahabat yang sejati . Hargailah sahabat kita seperti kita ingin dihargai .

Jadilah sahabat yang suka menepati janji apabila kita ucapakan . Elakkan menjadi 'mulu tempayan' . Belajarlah menjaga rahsia sahabat kita dengan sebaik baiknya .

Dan ini yang paling penting bagi sesiapa yang mempunyai sahabat yang 'lawan jenis'(lelaki/perempuan) . Jangan sampai jatuh c i n t a dengan sahabat kita sendiri . Sangat berbahaya ! Seboleh bolehnya cubalah elakkan dari terjadi .2 comments:

 1. betul tue..
  jangan sampai..
  "lucky I'm in love with my best friends..."
  heheheeh :)

  ReplyDelete
 2. huhu . tu laa .
  klau sampai jinjang pelamin ok lagi .
  tp takot last last jadi lawan lak kann . hehe .

  ReplyDelete